Let Germanwingsom

2

Za kraj aprila imam rezerviran let Germanwingsom za Keln. Cijela porodica. Čim sam vidjela na internetu pad aviona poslala sam poruku sestri. Njeno prvo pitanje je bilo bojim li se sada i hoću li odustati od puta. Naravno, postoji izvjesna mogućnost da će me nešto drugo spriječiti, a ne strah, ali ne razmišljam o odustajanju.Nisam razmišljala ni kad sam pročitala da je prije šest mjeseci uočena tehnička greška na tim airbusima, te sastavljen novi protokol o postupanju tokom leta.

E, sad, ništa od ovoga nije čudno da ne objaviše i to ekspresnom brzinom da je kopilot namjerno poslao 149 ljudi u smrt. Možda jest. A možda i nije.

Možda je on samo žrtveno jagnje. Sklona sam vjerovati da je ovo drugo u pitanju. Mislim, ne uklapa se u obrazac: nije musliman, čak ni blizu. Nije boravio, barem se ne zna da jest, na istoku u nekakvim kampovima za obuku terorista,koji su promakli Amerima i koje nisu sravnili sa zemljom. A možda mu je komšija musliman? Na to se takođe treba računati. To bi mogla biti poveznica.

Ali, ako nije musliman onda nije ni terorista. On je samo, kako objaviše zvaničnici, u ljubav razočarani muškarac koji je u očaju počinio ubistvo i samoubistvo. Ma, daj…

Kao potencijalni putnik, ja bih svakako bila mirnija ako bi me ubijedili da je neki mladi kopilot ubica, jer nadat se da se takav neće zadesiti i u mom avionu. Bogami, ako postoji sustavna greška na avionu onda može biti i pilot i kopilot ko god hoće, sudbina mi je neizvjesna.

Samo da se zna: sve je dozvoljeno osim da javnost pomisli da je sa švapskog proizvoda i jedan šaraf mogao otpasti.

5 thoughts on “Let Germanwingsom

 1. Sad su skontali da im to što su pojačali vrata nije bio najpametniji potez, inače mislim da će odsad uvesti da svaki pilot prouči Fatihu u slučaju da se desi šta da imaju neki dokaz da je ipak naginjao muslimaanima i samim tim je terorista.

  Ne znam šta bih ti rekla, znaš da je sve određeno.

  Ja na to gledam kao na ubistvo ali ipak je istekla nafaka. Pobjeći se ne može.

  Hajr!

  Prijavi komentar

 2. Što se nafake tiče i ja sam na istom fonu. Ipak to je dosta komlikovano, mislim za mene, kad Allah dž.š. da više faktora i svi sa različitom svrhom. Svašta se tu izmiješalo pa je teško reći koji je uzročnik stvarno uzročnik.

  Prijavi komentar

 3. Mi ne znamo, samo možemo da nagađamo. I izvučemo pouku.

  Uvijek bih bila jako uznemirena kad neko moj putuje, iako je lijepo biti putnik, primaju se dove, al’ ja ko vilena samo čekam da mi se jave…sad samo napomenem da se abdeste i molim hajr, din i iman, ostalo nije do nas.

  Prijavi komentar

 4. Baš tako, nije do nas. To ti je isto kao auto. Nikad ne znaš ko ti dolazi u susret iz suprotnog smjera. Al tvoje je da odradiš što je do tebe i uzdaš se u Boga.

  Prijavi komentar

Comments are closed.