Zašto bi Arapi hladili kašu

2

 

Cijeli svijet, odnosno dio svijeta osim Bliskog istoka, zgražava se nad arapskim nedostatkom solidarnosti prema sirijskim izbjeglicama.
Gdje piše i ko kaže da Arapi, a ovdje se uglavnom misli na Saudijsku Arabiju, Katar, UAE tj. najbogatije na tom dijelu Azije, moraju biti emotivni prema ostatku kontinenta? Uostalom, Amerika je uz pomoć UK i zakuhala sve što se tamo dešava nije Arabija, pa zašto se sad očekuje od ovih da pruže utočište Sirijcima? Zašto bi oni hladili kašu koju je skuhao zapad i samim tim se uvlačili u sukob koji im ne treba?  Da ne pominjem kulturološke,  vjerske i političke razlike između njih. Ali to niko ne gleda. Za većinu su svi isti i svi Arapi. Kad u Mađarskoj ostane zatočeno hiljade izbjeglica niko ne govori “mađari im ne daju dalje” već Mađarska vlada im ne da dalje. Napravi se jasna govorna granica i odvoji vlada od naroda kao da samo vlada ima nešto protiv izbjeglica dok ostalom narodu punom saosjećanja ne smetaju. Kad nastanu neredi u Saksoniji opet su to extremni ultradesničari, dakle nikako Nijemci već skupina, manjina ultradesničara koji mogu, ali i ne moraju biti Nijemci. A Arapi su Arapi. Svi isti i svi isto misle, ako uopće misle.

Prije nekoliko dana sam , naravno na Al jazeeri, gledala neki prilog o Sirijcima u Turskoj, odnosno jednom paru. Oboje su učesnici onog famoznog Arapskog proljeća. S oduševljenjem su dočekali strane agitatore i plaćenike i izišli na ulice. Jedva dočekali prvi sukob. Ali poslije prvog došao je drugi, pa treći, pa… Naravno, nisu oni japija za duge i iscrpljujuće bitke te su kao i bezbrojni pioniri tog famoznog pokreta pokupili sidro i pobjegli iskoristivši situaciju blagovremeno poput našeg Aldina Širanovića. I baš kao i on iz udobnosti stana u Grazzu, oni iz udobnosti turskog stana i primajući tursku plaću, uživajući u turskom moru sanjaju slobodu za Siriju. Samo sanjajte. A oni koje ste uvukli u taj jad i rat ni krive ni dužne ostavili ste tamo. Važno da ste vi svoju gu*icu izvukli i da i sad sanjate. Od toga će sigurno sirijska djeca ranjena, bez roditelja i bez krova mad glavom imati koristi.

Vjerojatno iz ovog što sam napisala da se zaključiti da smatram kako je Arapsko proljeće bilo veće od dva zla. Da, tačno to smatram. Uostalom rezultati se ne daju sakriti. Gledamo ih već nekoliko godina.
Isto sam rekla i kad je zapaljena zgrada Vlade u Tuzli. Isto sam rekla i za one nekakve anonimuse koji su se igrali vođe i koji se kao fol bore za narod, za bolje sutra:  da, zakuhajte i izvucite gu*icu, a da ja i moja sestra i moj muž i mnogi drugi koji nemamo kome ostaviti bolesne roditelje i moramo ostati ovdje htjeli ne htjeli ponovo iskišemo kao što smo kihali od 92-96. Ne, ne bojim se ja. Samo neću da mi vođa bude nego s petljom i istrajnošću ni blizu moje. A o moralu da ne govorim.

 

2 thoughts on “Zašto bi Arapi hladili kašu

 1. Naši se Muslimani- bošnjaci u Bosni ne slažu i ne gotive jedni druge a da se slažu i podržavaju diljem svijeta. Nemam neko mišljenje o cjelokupnoj situaciji, žao mi je djece, žena. Općenito naroda, tj izbjeglica. Smirit će se situacija, smjestit ce se, zaposliti itd…. i naravno 99% njih će ostati u državama Evrope koje im pruže smještaj, kada se situacija u njihovoj zemlji smiri. Ista situacija i sa našim izbjeglicama. Nitko se ne vraća i iskreno pametni su. Nekada mi je žao što i ja spadoh u tu nesretnu skupinu zvanu izbjeglice.
  E sad da se osvrnem na “revolucionare”. Gledajući na tv takozvane vođe i podstrekače sukoba mom oku su zapali sarajevski dobro poznati jalijaši i bijednici nazivajuće sebe navijačima domaćih bijednih fudbalskih klubova koji su uvijek pa i danas bili poznati policiji po raznim sporadičnim, većim ili manjim prekršajima, tipa: Tuča, svađa, verbalnih konflikta, droge…..Što bi se reklo, to im je poso. “Manijaci”, “Hordaši”, ” isfrustrirani srednjoškolci” pomiješani sa penzionerima, nezaposlenima, studentima, rudarima i kome sve ne. Svaki dan sam prolazila pored njih i vidjela najviše ovih što su pod navodnicima. Toliko o protestima.
  Dokazali su da su vandali i u Sarajevu i u Tuzli i sve gdje su bili protesti. To smo mi. Nasilnici, vandali, pljačkaši, uzurpatori, podstrekači sa jednim jedinim ciljem izazvati haos i rasulo među narodom i skloniti svoju guzicu na sigurno.
  Najgori dio od svega je slušati komentare djece po tramvajima koja su sa oduševljenjem pričala o paljenju, pljačkanju, kamenjanju policije. To je naša budućnost, djeca koja uživaju u svemu tome. I očekivati bolje u ovoj državi. Nikad. Samo bježati što dalje iz nje. Patriotizam, rodoljublje, vjera, nacija, sport sve je ljepše i draže iz druge države. 🙂
  Napisah post. 🙂

  Prijavi komentar

Comments are closed.